Hjälp med begravningen

Livet och nära relationer skänker så otroligt mycket glädje, men även en hel del svårigheter och stunder där man inte riktigt vet hur man ska bete sig. En sådan situation inträffade för inte allt för länge sedan när mina farföräldrar dog.

Min farfar har alltid varit en väldigt stark man med starka åsikter om allt och alla. Det var den del av hans personlighet som jag uppskattade som mest. Min farmor å andra sidan var en lågmäld dam som inte lade sig i andras problem eller gjorde allt för mycket väsen av sig. Trots detta var hon otroligt ödmjuk och älskad i hela grannskapet. Att förlora närstående är en väldigt svår och jobbig process, men dessvärre en del av livet.

Mitt i all röra behövde naturligtvis min pappa ett otroligt stort stöd från sin omgivning. Det var nog svårare för honom än för någon av hans syskon. Som yngsta barnet i familjen stod han sina föräldrar mycket nära och det var tydligt att han behövde hjälp med begravningen och allt som hör till. Min far har alltid varit den drivande kraften i syskonskaran så det var naturligt för honom att ta på sig det största ansvaret.

Att planera en begravning för sina föräldrar är för många mycket, mycket svårt och mitt i sorgen ska man behöva kontakta kommunen och ta hand om allt från beställning av gravsten till minnesannons i tidningen. Utöver detta ska man försöka ha tid att bearbeta sin sorg, samtidigt som man ska vara ett stöd för sina egna barn eller sina syskon.

Vi tog beslutet att vända oss till en begravningsbyrå i området. Här fick vi inte bara hjälp med sorgearbetet, utan även vägledning och planering av allt från begravning till jordfästning. Jag är säker på att detta är det bästa alternativet för den som har förlorat en närstående.