Precis som alla levande ting har alla arter, raser och sorter sina specifika egenskaper. När det kommer till personlighet så vet vi naturligtvis med oss att ingen är den andra lik och det är just det som är det vackra med alla djur och människor. I denna text kommer vi dock att rikta in oss på cockerspanieln och vad som gör denna hundras så speciellt.

Om man ser tillbaka i historien bakom hundrasen så kommer denna ursprungligen från England. Från början användes cockerspanieln främst till morkullejack och det var också härifrån den fick sitt namn. Den typ av cockerspaniel som vi är vana av att se idag gjorde sin entré under tidigt 1900-tal och de färger som är vanligast att se idag slog igenom under 1930-talet.

Cockerspanieln har förändrats mycket sedan dess och idag syns hunden främst till som en sällskapshund. Cockerspanieln är väldigt aktiv av sig och gillar att vara med när saker och ting händer. Ett stort plus med denna hundras är att den är otroligt samarbetsvillig och gillar att jobba tillsammans med sin ägare. Detta gör hunden utmärkt för alla typer av människor som har möjlighet att ge den tid och vård som krävs.

Vi tittar vidare in i egenskapslådan och fokuserar mer på lynne. Cockerspanieln är en hundras som har mycket lätt för att lära sig nya saker och dess nyfikenhet gör att den lär sig med glädje. Hundrasen är dessutom mycket lekfull av sig och har ett stort behov av att få vara nära och få kroppskontakt med sin/sina ägare. Att hundrasen tyr sig så mycket till sin mänskliga flock kan ligga i arvet från då hundrasen användes som jakthund. Detta kräver ett stort och starkt samarbete mellan hund och förare.

Trots hundens otroligt gulliga och söta utseende så kräver rasen en fast hand. Det är inte ovanligt att lekfullheten som cockerspanieln besitter kan leda till en hel del busstreck eller nyfikenheten tar över när det är dags att träna lydnad.