Det finns en hel del saker som man bör fundera över (och ha svar på) innan man köper en cockerspaniel. Det är fruktansvärt lätt att bli förälskad i de lockiga öronen och de stora mörka ögonen, men frågorna bör ha retts ut för både din och hundens välbefinnande och livsglädje i framtiden.

  • Det första man behöver fundera över är vilken ras som passar en bäst. Visst kan man vara förälskad i just utseendet hos en cockerspaniel, men det krävs också att man har den tid och kunskap som rasen kräver för att få ut det bästa av varandra.
  • En annan fråga som man bör ställa sig är vem som ska ta hand om hunden när man befinner sig på arbetet eller i skola. Köper man en valp behöver man avse cirka 5-6 veckor hemma under den första tiden för att hunden ska känna sig trygg och växa till sig. Därefter finns det regler om hur länge en hund får lämnas ensam utan möjlighet till kisspaus eller mat/vatten.
  • Vill du ta hjälp av ett hunddagis så var ute i god tid. Många hunddagis är fullbokade sedan länge och det kan ta lång tid innan man får en plats.
  • Ha koll på kostnader vad gäller försäkringar, veterinärvård och foder för din hund. En försäkring kan vara avgörande för om du har råd att ge din hund den vård den behöver om en olycka skulle vara framme.
  • Även om du inte planerar att åka på semester inom den närmaste tiden så kommer du troligtvis vilja göra det någon gång framöver. En hund är ett stort ansvar och om du inte ska ta med dig hunden behöver du se till att du har någon som kan ta hand om den medan du är borta. Det kan vara en nära vän, ett hundpensionat eller annan privatperson som du litar på.